bahan-bahan :
- sotong
- beras pulut
- halba
- bawang merah (mayang halus)
- halia (mayang halus)
- santan
- garam
- gula
- lidi / pencungkil gigi
cara - cara :
1. Basuh beras pulut hingga bersih. Rendam bersama santan dan sedikit garam, selama 10 minit.
2. Basuh sotong hingga bersih, buang semua lapisan merah.
3. Masukkan beras pulut ke dalam sotong,masukkan hanya 1/2 memenuhi sotong.
4. Masukkan kembali kepala sotong.
5. Cucuk lidi / pencungkil gigi secara berselang supaya kepala sotong tidak tanggal dan beras pulut tidak terkeluar.
6. Masukkan sotong di dalam periuk dan masukkan santan.
6. Masukkan sotong di dalam periuk dan masukkan santan.
7. Masukkan bawang dan halia yg telah dimayang bersama-sama halba.
8. Perasakan dengan sedikit garam dan gula.
8. Perasakan dengan sedikit garam dan gula.
9. Masak hingga beras pulut masak dan santan menjadi pekat.
Tadaa...Sedia untuk dihidang.
Tadaa...Sedia untuk dihidang.
![]() |
ihsan ms gugel |
oh ketupat sotong...x sabarnya nak makan..dah terbau-bau ni..hhaha..nak pegi beli bahan dulu..
bye..
No comments:
Post a Comment