Saturday 5 October 2013

resepi : ketupat sotong terengganu

Hari ni hari sabtu..semua keje rumah dah settle..yeay..tgh2 buat blogwalking tetiba terasa nak makan ketupat sotong..dah lama x makan..petang ni nak buat la..senang je pon..ni resepi yg mak kita biasa buat..

bahan-bahan : 

- sotong 
- beras pulut
- halba
- bawang merah (mayang halus)
- halia (mayang halus)
- santan
- garam
- gula
- lidi / pencungkil gigi

cara - cara : 


1. Basuh beras pulut hingga bersih. Rendam bersama santan dan sedikit garam, selama 10 minit.
2. Basuh sotong hingga bersih, buang semua lapisan merah.
3. Masukkan beras pulut ke dalam sotong,masukkan hanya 1/2 memenuhi sotong.

4. Masukkan kembali kepala sotong.
5. Cucuk lidi / pencungkil gigi secara berselang supaya kepala sotong tidak tanggal dan beras pulut tidak terkeluar.
6. Masukkan sotong di dalam periuk dan masukkan santan.
7. Masukkan bawang dan halia yg telah dimayang bersama-sama halba.
8. Perasakan dengan sedikit garam dan gula.
9. Masak hingga beras pulut masak dan santan menjadi pekat.

Tadaa...Sedia untuk dihidang.

ihsan ms gugel

oh ketupat sotong...x sabarnya nak makan..dah terbau-bau ni..hhaha..nak pegi beli bahan dulu..

bye..



No comments:

Post a Comment